Din fondurile obtinute de la Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, din unele donatii, judicios gospodarite de catre conducerea Comunitatii Evreilor din Tg.Mures, avandu-l ca presedinte pe Sauber Bernath si ca secretar pe Ausch Alexandru, templul a fost salvat de o degradare totala.

S-au efectuat ample lucrari de consolidare a zidurilor, a fundatiei, de reparatii interioare si exterioare si de restaurarea fidela a tuturor elementelor arhitectonice si a zugravelilor interioare.

Acum turla mare si turlele laterale avand in varfurile lor Steaua lui David se inalta spre ceruri, templul, avand in incinta si memorialul martirilor din Tg.Mures, nu este doar un lacas de rugaciune ci ramane ca dovada si amintire a existentei miilor de evrei care au trait pe aceste meleaguri.

Recastigand splendoarea si maretia de altadata, usile templului sunt deschise pentru enoriasii de pretutindeni si nu doar pentru ei, pentru meditatie, rugaciune si pentru un moment de pioasa reculegere in fata memorialului victimelor holocaustului din acest oras. Cu atat mai mult cu cat pe frontalul templului, deasupra rozetei centrale, scrie in limba ebraica (tradus in romaneste): "Casa mea va fi o casa de rugaciune pentru toate popoarele" (Isaia 56/7)

 

GLOSAR:

CHIVOT = Locul unde se pastreaza sulurile Torei.

BIMA = Podium, tribuna oficiantului.

SINAGOGA = Termen de origine greaca care semnifica "comuniune", desemnand un grup de evrei.
Mai tarziu termenul de sinagoga va desemna locul de adunare a diferitelor comunitati evreiesti, unde se invata Sfanta Scriptura si se raspandeste invatatura religioasa.
In fiecare sinagoga regasim "tabernacolul", unde se pastreaza cartea Legii si bima, pentru lecturi.
Capul sinagogii este rabinul.
In edificiu, in timpul slujbei, femeile se aseaza la galeriile/balcoanele laterale, separat de barbati.