"Templul prezinta o amploare monumentala prin volumul si masivitatea cladirii, turlele octogonale cu cupolete si turla mare centrala cu rozete pe toate laturile sale deasupra BIMEI. Marea rozeta centrala este amplasata deasupra celor trei arcuri ce formeaza porticul intrarii principale.

Interiorul este vast, amplu construit si decorat. Arhitectura templului are un caracter eclectic, ceea ce nu stirbeste unitatea compozitiei generale si valoarea sa arhitecturala. In exterior sunt asociate cu pricepere si simt artistic elemente romanice (profilaturi, arce in plin centru etc.), unele de inspiratie gotica (rozete florale), altele de provenienta maura (profile dantelate, cupole usor bulbate cu elemente decorative de inspiratie musumlana).

Iteriorul pastreaza caracterul eclectic, fiind in acelasi timp luxuriant, in sensul bun al cuvantului. Formele arhitecturale sunt subliniate prin profile arcade, console, rozete traforate, elemente sculptate colorate, procedde decorative ce se pun reciproc in valoare si valorifica implicit ansamblul cladirii. Ambianta interioara respira aerul unei biserici catolice care s-ar gasi la intersectia romanicului cu goticul si barocul. In acest sens, remarcam: elementele traforate ale balustradelor si suprainaltarile lor care marginesc galeriile etajului, compozitia spatiului platformei si a balustradei , ca si a decoratiei generale aferente CHIVOTULUI amintind de altarul catolic; balustrada si lampadarele metalice ascetice ale BIMEI central amplasate. La aspectul de maretie contribuie si mobilierul asezat in patru siruri de banci care se inscriu organic in structura de plan a parterului.

Templul Mare din Tg.Mures se inscrie printre cele mai valoroase cladiri, atat sub aspect material cat si spiritual, fiind un element important de arhitectura pe teritoriul Romaniei.

Capacitatea templului este de 552 de locuri din care 314 locuri la parter (pentru barbati) si 238 de locuri la balcon (pentru femei). In perioada interbelica au mai existat in Tg.Mures alte doua sinagogi (ortodoxe) cu o capacitatea totala de peste 1200 de locuri, pentru a putea satisface cerintele populatiei evreiesti in permanenta crestere. Intre anii 1920-1930 numarul populatiei evreiesti a crescut de la 3246 la 5193 iar in anul 1944 (anul deportarii evreilor din Ardealul de Nord) a fost de 8000 de suflete, reprezentand 16% din populatia totala a orasului.

Din ghetoul de la fabrica de caramizi din Tg.Mures unde in mai 1944 au fost concentrati evreii din Tg.Mures si localitatile limitrofe , au fost deportati la Auschwitz in perioada 27 mai - 8 iunie 1944 7550 de evrei. (Randolph L. Braham "The Holocaust in Hungary I-II" "A magyar holokauszt" Edit.Gondolat, Budapesta 1988).

Supravietuitorii lagarelor mortii si ai lagarelor de munca silnica, intorsi dupa razboi, au plasat in incinta templului un monument memorial in amintirea victimelor din Tg.Mures ucise in holocaust. Pe acest monument de marmura alba, situat in fata, pe partea de rasarit a templului, lipit de peretele balustradei CHIVOTULUI, este sculptat cu litere ebraice: (tradus in romaneste): "Numarul sfintilor (martirilor) din orasul nostru este de 5943. Si piatra din zid striga de durere si tot poporul evreu deplange exterminarea parintilor nostri si a celor dragi noua care au fost asfixiati si arsi la Auschwitz in anul 5704 (1944)".

In anii 1970, 1972 si 1985 s-au efectuat la templu unele reparatii exterioare si interioare, insuficiente insa, astfel ca datorita intemperiilor, infiltratiilor de apa de pe acoperis si infiltratiilor subterane, cladirea s-a degradat. Au aparut fisuri si crapaturi de-a lungul peretilor laterali, existand pericolul de surpare a acestora si de prabusire a cupolei centrale.

Continuare